AMSTERDAM - Werknemers van grote organisaties zijn meer tevreden over hun baas en minder vaak van plan om van baan te veranderen. Bijna acht op de tien werknemers denkt de komende twee jaar bij hun huidige werkgever te blijven, tegen 72 procent in 2005.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het zakenblad Incompany onder bijna 6250 werknemers. De uitkomsten vindt het zakenblad opvallend, omdat werkgevers nu in een krappe arbeidsmarkt steeds meer hun best moeten doen om hun vacatures te vervullen. "De banen liggen voor het oprapen." Maar blijkbaar richten werkgevers zich ook erg op behoud van hun medewerkers, constateert Incompany.

Zo gaf vorig jaar nog 17 procent van de ondervraagde werknemers aan actief op zoek te zijn naar een andere baan. Dit jaar is dat gedaald naar 12 procent. Het personeel is vooral beter te spreken over carrièreperspectieven en arbeidsvoorwaarden. Bij dat laatste stijgt vooral de waardering door het uitdelen van bonussen.

Bij accountant Ernst & Young zijn werknemers het meest tevreden. Grootste stijger in de top-100 van grote organisaties is oliemaatschappij Shell van plaats 63 in 2005 naar 14 dit jaar. Met plek 38 is het ministerie van Sociale Zaken de hoogst genoteerde overheidsinstantie. Bij het ministerie van Economische Zaken is het personeel het minst tevreden. Het departement eindigt op plaats 100.