AMSTERDAM - De Nederlandse zorgverzekeraars verwachten dit jaar een gezamenlijk verlies van 320 miljoen euro te lijden door de concurrentiestrijd om de nieuwe verplichte basispolis. Dit blijkt uit het woensdag gepubliceerde kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eind vorig jaar was al duidelijk geworden dat verzekeraars verliezen accepteerden om zoveel mogelijk klanten voor hun zorgverzekeringen te werven. De polissen werden daarom relatief goedkoop in de markt gezet. Ook gaven de verzekeraars miljoenen uit aan reclamecampagnes.

Heroverweging

Op de aanvullende verzekeringen verwachten de verzekeraars een verlies van nog eens 40 miljoen euro te boeken. Volgens DNB komt dit doordat consumenten hun verzekeringspakketten kritischer tegen het licht hebben gehouden. Ook zijn verzekeraars ruimhartig omgegaan met het accepteren van klanten voor aanvullende verzekeringen. Dit veroorzaakt een hogere schadelast per afgesloten aanvullende verzekering, aldus de toezichthouder.

De premies voor het komende jaar zijn met 8 tot 10 procent verhoogd, maar volgens DNB zijn de prijzen "nog altijd scherp".

Naast premieverhogingen proberen de zorgverzekeraars de kosten te drukken. Bij het Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, verdwenen dit jaar al 1200 banen door de kosten van de invoer van het nieuwe zorgstelsel. Ook bij andere grote verzekeraars zijn veel banen geschrapt.

Toereikend

De verliezen betekenen niet dat zorgverzekeraars in grote financiële problemen komen. Hun financiële positie is toereikend, zo stelt DNB. Wel zijn verzekeraars die ook aanvullende verzekeringen aanbieden vermogender dan verzekeraars die alleen de basisverzekering in hun pakket hebben. Bij de laatste groep gaat het vooral om voormalige ziekenfondsen.

DNB gaat de verzekeraars vragen hoe zij de premiestelling voor 2007 hebben opgebouwd. Als de premie niet kostendekkend is, moeten de bedrijven aangeven hoe zij die op de lange termijn waar kunnen maken.