UTRECHT - Twee op de drie jonge leraren denken er serieus aan een baan buiten het onderwijs te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een op de tien is al bezig met solliciteren of zal dat de komende jaren doen. Nog eens 23 procent weet nog niet wanneer ze buiten het onderwijs gaan werken, maar is dat zeker van plan.

Gebrek aan loopbaanperspectieven wordt gezien als de voornaamste reden om een baan buiten school te zoeken, stellen de wetenschappers, die hun onderzoek uitvoerden in opdracht van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Aan de enquête deden 653 AOb-leden mee, evenredig verdeeld over de leeftijdsgroepen onder 35, tussen 35 en 55 en boven de 55. De deelnemersgroep bestond voor 55 procent uit mannen.

Carrièreplannen

Bij de jonge leraren (tot 35 jaar) zijn ook de 'doorstromers': Enthousiaste docenten met carrièreplannen binnen het onderwijs. Een flinke groep wil naar het management (20 procent) en een kleiner deel naar een andere onderwijssector (15 procent).

Werken met kinderen en het overdragen van kennis zijn zowel voor jonge als oude leraren het belangrijkste motief in het onderwijs te gaan werken.