DEN HAAG - Alleenstaande gepensioneerden kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige uitkering van 4500 euro. Voorwaarde is wel dat ze voor 27 november 1981 zijn gescheiden. Dit meldde het ministerie van Sociale Zaken woensdag.

De Sociale Verzekeringsbank gaat bekijken wie er voor de regeling in aanmerking komt. Naar schatting zijn dit zo'n 13.000 mensen, die gezamenlijk recht hebben op 60 miljoen euro. Deze mensen krijgen automatisch een aanvraagformulier thuisgestuurd.

Het gaat hierbij om een groep mensen die geen recht heeft op een deel van het opgebouwde pensioen van de ex-partner. Volgens een woordvoerster van het ministerie betreft het veelal vrouwen.

Naast de eis dat gegadigden gescheiden moeten zijn voor 27 november 1981, zijn er nog enkele voorwaarden voor het krijgen van de uitkering. Zo moet het huwelijk minstens zes jaar hebben geduurd en mag het totale belastbare inkomen over 2005 niet hoger zijn dan 12.822 euro.

De tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening is een verzoek van de Tweede Kamer aan minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken). Het voorstel was ingediend door het Kamerlid Aart Mosterd van het CDA.