UTRECHT - De Nederlander laat groene stroom steeds meer links liggen. In december 2004 waren er nog 3 miljoen huishoudens met groene stroom. Nu is dat aantal gedaald tot 2,4 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Energieprijzen.nl van Ecofys dat mede actief is op het gebied van duurzame energie.

De daling met 20 procent lijkt het gevolg van de afschaffing van stimuleringsmaatregelen voor groene energie en het opengaan van de energiemarkt in de zomer van 2004. Als het nieuwe kabinet geen maatregelen neemt om het gebruik te stimuleren, is het niet uitgesloten dat het marktaandeel van groene stroom nog verder zal dalen, stelde dinsdag Arjin van As van Energieprijzen.nl.

In 2001, toen alleen de markt voor groene energie vrij was, kon de consument profiteren van een belastingvoordeel. Daardoor was groene energie goedkoper dan 'grijze' of gewone energie. In 2003 schafte de overheid dit voordeel af, zodat groene stroom duurder werd. Toen in juli 2004 de gehele energiemarkt openging, werden de prijzen van groene en grijze energie steeds meer gelijkgetrokken.