SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol heeft in november 8,9 procent meer passagiers verwerkt. De grote groei is vooral te verklaren door de terugvallende aantallen vorig jaar in de nasleep van de aanslagen op 11 september.

In vergelijking met 2000 daalde het aantal passagiers dat via Schiphol reisde met 1,2 procent, zo maakte de luchthaven dinsdag bekend.

Het vrachtvervoer via Schiphol steeg in vergelijking met vorig jaar met 10,6 procent tot iets meer dan 118.000 ton. Nog nooit werd in een maand zoveel vracht via Schiphol vervoerd. Het vorige record dateert van maart dit jaar. Toen kwam het totaal uit op 115.500 ton.

2,9 miljoen reizigers

In totaal vlogen in november 2,9 miljoen reizigers via Schiphol, tegen 2,7 miljoen een jaar geleden. Over de eerste elf maanden kwam het aantal reizigers uit op 37,9 miljoen. Maandag verwelkomde Schiphol de 40 miljoenste passagier. Het was voor het eerst dat de luchthaven die grens in een jaar passeerde.

Bij de passagiersvluchten maakten vooral de intercontinentale vluchten een opvallende stijging door. Dit vervoer steeg ruim 25 procent in vergelijking met november vorig jaar. Ook dat komt door de lage cijfers van vorig jaar door de aanslagen in de Verenigde Staten.

De laagtarief-vluchten namen eveneens sterk toe. Mede door de komst van twee nieuwe budgetmaatschappijen steeg het vervoer in deze sector met 27 procent.