FRANKFURT - De oudste Eau de Cologne in Duitsland, Eau de Cologne 4711, is door het Amerikaanse Procter & Gamble verkocht aan de Duitse parfummaker Mäurer und Wirtz. Dit kondigde het Duitse bedrijf dinsdag aan.

De overeenkomst behelst naast het merk ook het beroemde huis 'Glockengasse' waar het geurwater oorspronkelijk werd gemaakt en wat nu een populair museum is. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Het merk kwam in 1994 in handen van het Duitse cosmeticaconcern Wella, dat in 2003 door P&G werd overgenomen.

Huwelijksgeschenk

In 1792 kreeg de in Keulen wonende bruidegom Wilhelm Muhlens het recept van 4711 cadeau van een monnik als huwelijksgeschenk.

Muhlens vond het zo'n lekker geurtje, dat hij het op grotere schaal besloot te produceren. Soldaten uit het Franse bezettingsleger kochten het parfum een aantal jaren later voor hun moeders en vriendinnen. Zo begon de export van het artikel dat vernoemd werd naar het huisnummer van Muhlens aan de 'Glockengasse'. Pas een eeuw later werd het artikel Eau de Cologne genoemd.