AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA) vraagt uitkeringsinstantie UWV om opheldering over de herkeuring van WAO'ers. Dat zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De Geus was naar de Kamer geroepen door PvdA'er Jet Bussemaker naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenprogramma Nova.

Vrijdag berichtte de tv-rubriek dat de herkeuring van WAO'ers rampzalige gevolgen heeft. Slechts negen procent zou een nieuwe baan hebben gevonden. Zestig procent van de tweehonderdduizend WAO'ers die zijn herkeurd zou er in inkomen fors op achteruit zijn gegaan.

Onaanvaardbaar

Bussemaker noemt deze situatie zorgelijk en wil dat de minister maatregelen neemt. "We kunnen niet lijdzaam toezien dat mensen hun uitkering verliezen, dit is onaanvaardbaar." Zij wil dat de minister afspraken maakt met werkgevers over het in dienst nemen van herkeurde WAO'ers.

Ook zou er een loonkostensubsidie moeten komen voor werkgevers. Ook CDA, SP en D66 spraken hun bezorgdheid uit.

Conclusies

De Geus zegde toe dat hij het UWV om nadere toelichting vraagt. "Veel punten die het UWV naar voren heeft gebracht, zijn niet uitgezonden." Daarnaast vindt hij het te vroeg om conclusies te trekken. "De hervormingsoperatie loopt nog tot medio 2007."

In verdere financiële prikkels ziet de bewindsman weinig. "Er is eerder een cultuuromslag bij werkgevers nodig."