AMSTERDAM - Supermarkten moeten worden verplicht een vergunning aan te vragen voor de verkoop van alcohol. Hiervoor pleit dinsdag de Stichting Alcoholpreventie (Stap) in een brief aan de Tweede Kamer. De organisatie stelt dat supermarkten massaal drank verkopen aan minderjarigen.

Gemeenten kunnen nu niets doen wanneer supermarkten drank verkopen aan jongeren onder 16 jaar, zegt Stap. De Voedsel en Waren Autoriteit zou nu met tachtig controleurs ruim zestigduizend supermarkten in de gaten moeten houden.

Stap wijst op recent onderzoek waaruit zou blijken dat jongeren onder de 16 bij negen van de tien supermarkten zonder problemen alcohol kan kopen. Er zou nauwelijks worden gevraagd naar een identiteitsbewijs.

Sancties

De organisatie pleit voor een nieuwe Drank- en Horecawet die gemeenten de bevoegdheid geeft sancties aan supermarkten op te leggen. Als het voorstel wordt aangenomen, zou bijvoorbeeld de vergunning van een supermarkt kunnen worden ingetrokken. Slijters, horecaondernemers en sportkantines moeten nu al een vergunning hebben.

Eind oktober pleitte de PvdA al voor een boete voor iedere ondernemer die alcohol verkoopt aan jongeren zonder om hun identiteitsbewijs te vragen. De partij riep supermarktketen Albert Heijn destijds in een open brief aan dagblad Trouw op drankmisbruik tegen te gaan.