MOSKOU - De Russische toezichthouder voor grondstoffenzaken eist mogelijk 30 miljard dollar schadevergoeding tegen een door oliegigant Shell geleid consortium. De bedrijven in het Sachalin II-project zouden milieuregels hebben overtreden.

Dat maakte het ministerie dinsdag bekend. "We staan klaar om vanaf maart actie te ondernemen", zei het plaatsvervangend hoofd van de organisatie dinsdag tegen Reuters. Volgens het internationale persbureau hebben westerse advocaten Rusland geadviseerd om de aanvankelijke schadeclaim van 10 miljard dollar te verdrievoudigen.

Shell wil niet ingaan op de claim. "We gaan doorgaans niet in op geruchten in de media. Bovendien is dit een zaak die het consortium aangaat en niet direct Shell", zei een woordvoerder van het Brits-Nederlandse concern. De zegsman van het consortium was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Patroon

Analist René Bastiaenen van Eureffect ziet in de megaclaim een patroon. "Het spel wordt al weken gespeeld. De Russische gasgigant Gazprom probeert met dit soort aanvallen op Shell een zo goedkoop mogelijk belang te krijgen in het Sachalin II-project", aldus de handelaar.

"We kennen die verhalen ook", reageerde de woordvoerder van Shell. "Als dat de tactiek van Gazprom is, dan zij dat zo. Daar geven we verder geen commentaar op." Maandag was Shells betrokkenheid in Sachalin ook al in het nieuws.

Volgens ingewijden in de sector draagt het concern de controle over het project over aan Gazprom. Shell heeft nu nog een belang van 55 procent in Sachalin II en zou dat terugbrengen tot minimaal een kwart. De andere aandeelhouders in Sachalin II zijn de Japanse bedrijven Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent).