DEN HAAG - De Nederlandse chemische industrie heeft in het afgelopen jaar naar verwachting 15 procent meer omzet geboekt. De aantrekkende economie en de ingebruikname van nieuwe fabrieken waren de belangrijkste reden voor de sterke groei. De chemiebedrijven haalden gezamenlijk een omzet van 45 miljard euro.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van branchevereniging VNCI. "De Nederlandse chemische industrie heeft een zeer goed jaar achter de rug. De omzettoename in de bedrijfstak is ruim hoger dan het gemiddelde", zei Rein Willems, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.

Energiekosten

De energiekosten voor de sector liggen aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. Dit stuwde ook de prijzen, die stegen met 8,5 procent. Het productievolume groeide met 6,5 procent. De productie groeide het sterkst in het tweede kwartaal. De sterke euro beperkt het effect van de prijsstijging enigszins. De investeringen zullen dit jaar naar verwachting op 1,6 miljard euro uitkomen.

Willems verwacht dat de omzet in de chemiesector volgend jaar met rond de 10 procent groeit. VNCI rekent in het komend jaar op een daling van de gemiddelde olieprijs tot 61,40 dollar per vat (159 liter) tegen gemiddeld 65 dollar dit jaar.