NEW YORK - De prijs voor ruwe olie heeft maandag het hoogste niveau van de afgelopen 22 maanden bereikt. De prijsstijging op de Londense termijnmarkt bedroeg bijna 5 procent. Daar kostte de Brent-olie uit de Noordzee 29,71 euro. In New York moest voor een vat olie (159 liter) dat in februari wordt geleverd 31,70 dollar worden neergeteld. Sinds februari 2001 is de olie niet meer zo duur geweest.

De prijsstijging kent twee oorzaken. Vooral de stakingen in Venezuela zorgen voor een aanzienlijke beperking. In 's werelds vijfde olieland ligt de productie al vier weken zo goed als stil. Dit weekeinde maakten de ministers van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, bekend vooralsnog geen maatregelen te zullen nemen om het aanbod aan te vullen.

Daarnaast klinkt het roffelen van de oorlogstrommels in Washington en Londen steeds luider. Handelaren vrezen dat het samenvallen van een aanval op Irak en het voortduren van de uitval in Venezuela een fors beslag zal leggen op de reserves van de andere producenten van de OPEC. Irak is de op zes na grootste exporteur van olie. "De onlusten in Venezuela en de spanningen rond Irak hebben ons het gehele weekeinde aan de burelen gehouden", aldus een oliehandelaar.