LONDEN - Shell draagt de controle over Sachalin II, het grote olie- en gaswinningsproject in Rusland, over aan het Russische gasconcern Gazprom. Het Nederlands-Britse bedrijf heeft daar in beginsel mee ingestemd, zo is vernomen bij ingewijden in de sector. Shell heeft nu nog een belang van 55 procent in Sachalin II.

Shell behoudt volgens de nieuwe opzet een "blokkerende minderheid" van minstens een kwart in het project, waarmee 22 miljard dollar is gemoeid. Een akkoord hierover zou vrijdag zijn bereikt tijdens besprekingen tussen Shell-bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer en Gazprom-topman Alexei Miller.

Een woordvoerder van Shell bevestigde dat Van der Veer en Miller elkaar inderdaad hebben gesproken over de kwestie Sachalin II. Hij refereerde daarbij aan een afspraak uit 2005 die voorziet in een omvangrijke ruil in gasbelangen. Meer wilde de zegsman niet kwijt.

Milieuregels

Shell wordt binnen het project al maanden op de hielen gezeten door de Russische autoriteiten. Die hebben het concern ervan beschuldigd zich niet aan de milieuregels te houden. Moskou heeft zelfs gedreigd de werkzaamheden in het oosten van Rusland stil te leggen.

Dit leidde tot diplomatieke spanningen omdat het werd gezien als een poging van het Kremlin om de greep op de eigen olie- en gasreserves te verstevigen.

Japan

De andere aandeelhouders in Sachalin II zijn de Japanse bedrijven Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent). Ook deze bedrijven zouden hun belangen in de nieuwe opzet verminderen. Volgens de oorspronkelijke afspraken uit het begin van de jaren negentig heeft Moskou geen belang in Sachalin II.