AMSTERDAM - De uitbreiding van de hielprik, waarmee ziektes kunnen worden geconstateerd bij baby's, zorgt voor een capaciteitstekort bij ziekenhuizen. Dat stelt de Groningse kinderarts Peter Smit maandag in het Algemeen Dagblad.

Met de prik kunnen zeventien verschillende aandoeningen bij pasgeboren kinderen worden opgespoord. Vanaf januari wordt het gebruik van de hielprik uitgebreid.

Met de huidige hielprik kunnen drie verschillende aandoeningen worden vastgesteld, met de nieuwe veertien meer. Ziekenhuizen vrezen dat deze uitbreiding leidt tot de opname van duizend baby's per jaar meer dan in de huidige situatie. Als voor de zuigelingen geen plaats in een ziekenhuis is, bestaat de kans op 'onnodige gezondheidsschade of zelfs overlijden', stelt kinderarts Smit.

De Landelijke Vereniging van Entadministraties stuurt waarschijnlijk deze week een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie laat in de krant weten op de hoogte te zijn van de situatie en volop te overleggen om tot een oplossing te komen.