LONDEN - Het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus heeft het herziene overnamebod van Tata Steel uit India geaccepteerd. Corus maakte dat zondag in Londen bekend. Tata Steel moet 8,4 miljard euro neertellen voor de staalproducent.

Volgens een verklaring van Corus betaalt Tata 500 pence per aandeel Corus. In eerste instantie bood de Indiase onderneming 455 pence per aandeel, maar het Braziliaanse CSN ging daar vorige maand over heen met een informeel bod van 475 pence per aandeel.

Vóór de Brazilianen met hun bod kwamen, had het bestuur van Corus al ingestemd met de overname door Tata Steel. Marktpartijen achtten de kans klein dat het de overname zou afketsen. Tata en Corus waren al bijna een jaar in gesprek toen hun bod naar buiten werd gebracht.

Aandeelhoudersvergadering

Om CSN de tijd te geven voor een boekenonderzoek besloot Corus de bijzondere aandeelhoudersvergadering te verplaatsen van 4 december naar 20 december. Britse media meldden zondag nog dat CSN deze week met een formeel bod zou komen na weken van boekenonderzoek.

De Companhia Siderurgica Nacional (CSN) is voor het Corus geen onbekende. De twee bedrijven overwogen vier jaar geleden al een fusie, maar dit plan ketste af vanwege de zwakke financiële positie van de Braziliaanse onderneming en onzekerheden over de wereldwijde economische groei.

Fusie

Met een fusie tussen Corus en Tata ontstaat het op vier na grootste staalbedrijf ter wereld. Corus is, uitgedrukt in productie van staal, ruim drie keer zo groot als Tata. Samen produceerden de bedrijven vorig jaar 23,5 miljoen ton staal.

"Het aangepaste overnamebod is een aanzienlijke verhoging van het voorgaande bod", liet voorzitter Jim Leng van de raad van commissaris van Corus weten. "Dienovereenkomstig zal het bestuur van Corus met tevredenheid het bod bij de aandeelhouders aanbevelen", aldus Leng.

Het Brits-Nederlandse staalconcern draait op het ogenblik goed. Het haalde in het derde kwartaal van dit jaar veel meer winst dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 50 miljoen tot 142 miljoen pond, de omzet nam met 17 procent toe tot 2,48 miljard pond.

Kostenvoordelen

Volgens Tata zijn er "significante" kostenvoordelen te halen met de fusie. Het Indiase bedrijf heeft eerder gezegd dat er geen plannen zijn om banen te schrappen of om fabrieken te verplaatsen.

Tata wilde echter geen garanties afgeven voor de werkgelegenheid bij Corus.