DEN HAAG - Werkgevers willen de zondag als normale werkdag in de CAO opnemen. VNO/NCW wil op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren omzeilen.

Eind november nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie aan waarin werknemers het recht krijgen op het weigeren van werk op zondag. De werkgevers gaven toen al aan zich niet in de wet te kunnen vinden. "We adviseren onze leden nu om het zondagswerk bij de CAO-onderhandelingen ter sprake te brengen", aldus directeur sociale zaken van VNO/NCW J. van den Braak.

Hij wil dat er per sector duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe het werken op zondag is geregeld. "Bijna iedereen is het er over eens dat het huidge wetje te veel onduidelijkheid schept, dat willen we ondervangen door goede afspraken, het liefst in de CAO", aldus Van den Braak.

FNV: Juridisch niet mogelijk

De vakcentrale FNV is van mening dat het juridisch niet mogelijk is om de zondag als normale werkdag in de CAO op te nemen. "Elke werknemer moet individueel instemmen met werken op zondag", zei A. Jongerius, hoofdbestuurster van de FNV. De vakcentrale zal volgens haar niet meewerken met het plan van de werkgevers.

Vakcentrale CNV is fel tegen een dergelijke regeling in een CAO. "Het is een zot voorstel waar we op geen enkele wijze aan mee gaan werken ", aldus CNV-voorzitter D. Terpstra. "We zijn niet bereid om het wettelijke recht op de weigering van zondagswerk op deze manier te gaan dwarsbomen."

Demissionair minister De Geus (Sociale Zaken) noemde eind november de wet 'geen sterk nummer' omdat hij verwacht dat veel werknemers hun recht via de rechter moeten af gaan dwingen. Hij ziet meer in de nieuwe Arbeidstijdenwet die waarschijnlijk in 2003 zal worden aangepast.