HILVERSUM - Zorgverzekeraars moeten meer doen om te voorkomen dat mensen ziek worden. Dit meldde de Stichting De Nationale DenkTank zaterdag, na een onderzoek naar chronisch zieken in Nederland.

Volgens de organisatie zouden zorgverzekeraars elkaar moeten betalen voor overstappende klanten, zodat de investeringen in preventie niet verloren gaan. Het onderzoeksteam, bestaande uit 25 wetenschappers, beveelt aan een zogenoemd Health Transfer Systeem op te richten.

Investering

In dit systeem betalen verzekeraars een bedrag voor een cliënt die naar hen overstapt. Zo wordt voorkomen dat de investering, die door de oude verzekeraar is gestoken in preventie van ziekten voor die cliënt, verloren gaat. Volgens een woordvoerder zou dit systeem binnen twee jaar te realiseren moeten zijn.

De onderzoekers hebben zich vanaf augustus beziggehouden met de zorg van chronisch zieken en hoe die verbeterd kan worden. Aan de hand van honderden interviews met zorgverleners en patiënten hebben zij knelpunten in kaart gebracht en adviezen geformuleerd. Het rapport van het onderzoek wordt maandag aangeboden aan de vice-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Cathy van Beek.

Programma's

In het rapport wordt ook gepleit voor zelfmanagementprogramma's voor patiënten. Deze programma's helpen patiënten om beter met hun ziekte om te gaan. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van zorgverleners en kunnen ze zichzelf beter redden. Doordat ze beter met hun ziekte kunnen leven, wordt ook verergering van de ziekte voorkomen.

De DenkTank is in 2005 opgericht om de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren. Het initiatief hiervoor komt uit de academische wereld.