AMSTERDAM - Het uitkeringsinstituut UWV heeft 180.000 mensen in de Ziektewet vanaf september 2005 een te hoge uitkering betaald.

Voor het overgrote deel zijn de mensen weer aan het werk en gaat het om een bedrag van maximaal 13 euro per week. Maar een groep van 7500 zit nog in de Ziektewet en voor hen daalt vlak voor defeestdagen de uitkering met gemiddeld 30 of 40 euro per week.

Om te voorkomen dat die groep in de financiële problemen raakt zal het UWV een coulanceregeling treffen, zo liet het uitkeringsinstituut vrijdag weten. Vanaf 12 december daalt voor 6500 mensen onder 57 jaar de wekelijkse uitkering gemiddeld met 30 euro.

Zij krijgen voor de feestdagen eenmalig 120 euro. Circa negenhonderd personen van 57 jaar en ouder ontvangen straks gemiddeld 40 euro minder. Voor hen bedraagt de compensatie voor Kerstmis 160 euro.

Terugvordering

Het UWV vordert de te veel betaalde uitkering niet terug. Wel zal de Belastingdienst "een substantieel deel van de 13 miljoen euro'' volgend jaar via de inkomstenbelasting proberen terug te krijgen.

Maar minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat "enkele miljoenen euro's'' aan te weinig ingehouden loonheffing en WW-premie niet meer te corrigeren zijn.