DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen bezwaren tegen de verkoop van Essent Kabelcom aan de investeerders Cinven en Warburg Pincus. Deze beleggingsmaatschappijen gaan de divisie samenvoegen met Casema en Multikabel, waardoor het grootste kabelbedrijf van Nederland ontstaat.

"De toezichthouder constateert na onderzoek dat er door deze concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie'', aldus de kartelwaakhond in een verklaring.

Individuele consumenten krijgen door de fusie niet minder keuzemogelijkheid omdat de drie bedrijven niet in elkaars gebied actief zijn. "Daarom is er geen reden om aan te nemen dat de prijzen voor de consument zullen stijgen'', aldus de NMa. Ook het aanbod aan televisiezenders zal niet verminderen, denkt de autoriteit.

2,6 miljard

De twee investeringsmaatschappijen betalen 2,6 miljard euro voor Essent Kabelcom. De Britten zullen de aankoop combineren met Casema en Multikabel, waarvan zij ook eigenaar zijn. De nieuwe eigenaren Cinven en Warburg Pincus hebben vorige maand Casema gekocht voor 2,1 miljard euro.

Essent Kabelcom en de combinatie Casema/Multikabel bedienen samen ongeveer 55 procent van de Nederlandse huishoudens met een kabelabonnement. Casema is actief in het noordelijk deel van Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant, Multikabel in Noord-Holland en Essent Kabelcom in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. De drie kabelaars leveren via de kabel radio- en televisiediensten, breedband internetdiensten en telefoniediensten aan.