BREDA - Esso opent volgend jaar in Nederland tien onbemande tankstations onder de naam Esso Express. Het gaat om een proef van een half jaar. Als de formule aanslaat, wil de oliemaatschappij een "significant" aantal prijsvechters openen. Dat heeft Esso maandagochtend bevestigd.

De onderneming gaat zich volgens een woordvoerder richten op twee formules: grote tankstations met bijvoorbeeld winkels en Esso Express. "Per locatie kijken we of we blijven investeren in extra voorzieningen of er een Esso Express van maken", aldus de zegsman. Voor de proef bouwt Esso tien bestaande tankstations om.

Esso heeft al onbemande stations in België en Frankrijk. In deze landen zijn ze een groot succes, zegt de woordvoerder. Hij verwacht dat in Nederland Esso Express ook zal aanslaan. De korting aan de pomp bedraagt volgens hem tussen de 4 en 11 eurocent per liter.

Esso is de derde landelijk opererende oliemaatschappij die onbemande tankstations onder haar hoede heeft. Shell voert het merk Tinq en Petroplus heeft Tango. Er zijn inmiddels vijftig onbemande Tango-stations en veertig onbemande Tinq-pompen.

In Nederland zijn ongeveer 3750 benzinestations, waarvan 350 van Esso. Na Shell, TotalFinaElf, Texaco en BP is Esso de nummer vijf op de Nederlandse benzinemarkt. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 11 procent.