AMSTERDAM - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) loopt ernstig gevaar vanwege een gebrek aan treinen. Dat stellen de vakbonden CNV en FNV vrijdag in het Algemeen Dagblad. Bijna honderd treinen zouden niet beschikbaar zijn omdat ze in onderhoud zijn.

Het onderhoudsbedrijf Nedtrain liep vorige week 94 treinstellen achter op de planning, schrijft de krant. Gevolg is dat treinen moeten worden ingekort of dat treinen simpelweg niet meer rijden, zegt CNV-bestuurder Jerry Piqué. De nieuwe dienstregeling gaat zondag in.

Onderhoud

Gezien de onderhoudsachterstand reden er vorige week bijna vierhonderd treinstellen met defecten rond, bevestigt Nedtrain. Het gaat dan om problemen als kapotte deuren en defecte aandrijvingen.

Volgens de bonden kampt de NS met een ernstig personeelstekort bij de werkplaatsen. Vorig jaar gingen 350 mensen met vervroegd pensioen, zonder dat zij werden vervangen.

De NS zegt zich nog geen zorgen te maken. De situatie zou pas zorgwekkend zijn als er meer dan honderd rijtuigen buiten dienst zijn. Reizigersorganisaties Rover en de Nederlandse Vereniging van Reizigers maakten donderdag bekend dat mensen met klachten over de NS terecht kunnen op hun websites.