AMSTERDAM - Zorginstellingen krijgen vanaf volgend jaar een rapportcijfer gebaseerd op de ervaringen van patiënten. Dat zijn zorgverzekeraars, patiënten- en consumentenorganisaties overeengekomen, schrijft de Volkskrant vrijdag. De cijfers worden openbaar gemaakt.

Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, maar ook huisartsen, verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en fysiotherapeuten zullen meedoen.

Het initiatief moet een alternatief bieden voor de prestatie-indicatoren van de Inspectie Volksgezondheid. Daarmee zou geen eerlijke vergelijking tussen ziekenhuizen mogelijk zijn.

Bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ Mike Leers stelt in de krant dat het patiëntenkeurmerk zwaar zal wegen. "Zorginstellingen die het volgens patiënten langdurig niet goed doen, krijgen een probleem. Daar kopen wij niet meer in." De Consumentenbond noemt het keurmerk het eerste concrete handvat om de kwaliteit van de zorg te verhogen.

Zorgstelsel

Het keurmerk is een uitvloeisel van het nieuwe zorgstelsel. Nu patiënten meer keuzevrijheid moeten krijgen, hebben ze informatie nodig om een goede keuze te maken, stelt Leers. Naar verwachting zullen de eerste dertig cijfers in 2007 bekendgemaakt worden.