ARNHEM - Over twee jaar profiteert iedereen in Nederland via werk, bank, vakbond, patiëntenvereniging, winkelketen of een internettussenpersoon als Independer.nl van kortingen op een collectieve zorgverzekering en dan is de individuele zorgpolis verdwenen. Dat voorspelt Pierre de Rooij, directeur Zorg van Ohra vrijdag.

Bij Ohra is momenteel 46 procent van de verzekerden ondergebracht in een collectieve zorgverzekering. De verzekeraar verwacht dat hun aandeel volgend jaar zal stijgen tot 70 procent.

Ohra zet hiervoor in op verkoop van speciale op doelgroepen gerichte collectieve polissen via bijvoorbeeld drogisterijketen Kruidvat of de ANWB.

Kortingen

Ohra is niet de enige. Het aantal verschillende soorten collectieven die verzekeraars in staat stellen om kortingen aan te bieden is dit jaar flink toegenomen. Niet alleen patiëntenverenigingen of werknemers profiteren van de gerichte gezamenlijke inkoop van zorgpakketten in aanvullende verzekeringen voor specifieke doelgroepen. Zo werd deze week bekend dat vegetariërs die de Vegapolis van Agis afsluiten profiteren van onder meer een vergoeding van 25 euro om vleesvervangende producten te kopen.

Overigens is niet duidelijk hoe lang die collectieve contracten blijven bestaan. Sinds de nieuwe zorgverzekeringswet mogen mensen elk jaar overstappen als de polis duurder wordt. Vroeger mochten werkgevers bindende collectieve contracten voor hun werknemers sluiten. Dat kan nu niet meer.