DEN HAAG - Nederland stelt 20 miljoen euro extra beschikbaar voor de Afrikaanse ontwikkelingsbank AfDB. Het geld is bestemd voor het zogeheten ontwikkelingsfonds van de bank, waaruit projecten op het vlak van onder meer infrastructuur en onderwijs worden gefinancierd. Nederland hoopt dat de bijdrage de hervormingen die bij de bank in gang zijn gezet verder zal bespoedigen.

Dat maakte minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag bekend op een bijeenkomst van donoren van de AfDB in Den Haag. Het geld komt bovenop de al bestaande Nederlandse bijdrage aan het fonds van 135 miljoen euro. Van Ardenne sprak de hoop uit dat meer donoren dieper in de buidel zullen tasten. Nederland is in rangorde de tiende donor van de bank.

De bijeenkomst in Den Haag werd bijgewoond door de president van de AfDB, de Rwandees Donald Kaberuka, die vorig jaar aantrad. Onder zijn leiding heeft de bank een reeks hervormingen doorgevoerd die de organisatie van de bank moeten verbeteren. Zo zijn er meer landenkantoren in Afrika geopend en heeft Kaberuka vier vice-presidenten vervangen. De hervormingen hebben er verder toe geleid dat landen hun leningen sneller terugbetalen.

Water

Nederland zet via de bank ondermeer in op verbetering van de watervoorziening in Afrika. Den Haag streeft ernaar in 2015 50 miljoen mensen schoon drinkwater en sanitatie te voorzien.

Daarnaast ondersteunt Nederland via de bank projecten die meer mensen aan duurzame energie moet helpen.