BUENOS AIRES - De Argentijnse regering heeft Shell een boete opgelegd van 7,5 miljoen dollar omdat het benzinestations niet voldoende heeft bevoorraad met diesel. Dat heeft een regeringswoordvoerder donderdag gezegd.

Argentinië kampt met een tekort aan diesel, een brandstof die vooral door de agrarische sector wordt gebruikt. Leveranciers worden onder de nieuwe wet gedwongen rekening te houden met de jaarlijkse groei van de vraag naar brandstoffen. Shell Argentinië heeft in een verklaring laten weten tegen de boete in beroep te zullen gaan. Volgens het bedrijf heeft de strafmaatregel geen juridische basis.

Het parlement van Argentinië heeft in oktober een wet aangenomen die het mogelijk maakt oliemaatschappijen straffen op te leggen wanneer ze niet voldoen aan de vraag naar brandstoffen. De regering kan tevens overgaan tot een verbod op de export van brandstoffen, wanneer een tekort dreigt.

Het is niet de eerste keer dat Shell met de Argentijnse regering in de clinch ligt. In september dwong de regering van president Kirchner de Nederlands-Britse oliemaatschappij een nieuw soort diesel van de markt te halen. De nieuwe diesel was duurder dan normale diesel. Vorig jaar riep president Kirchner op tot een landelijke boycot van Shell, nadat het bedrijf zijn brandstofprijzen aan de pomp had verhoogd. Shell draaide de prijsverhogingen daarna terug.