UTRECHT - Een meerderheid van de gemeenteraad van Utrecht heeft donderdag voor de verkoop van de aandelen van het busvervoersbedrijf GVU gestemd. Utrecht is de enige aandeelhouder.

Hiermee staat niets meer de overname van de stadsbusvervoerder door Connexxion in de weg.

Dit tot teleurstelling van vakbond Abvakabo FNV en de personeelsleden van het openbaarvervoerbedrijf. Deze groepen hebben tot vlak voor de raadsvergadering nog geprobeerd wethouder Harm Janssen (Financiën) en de politieke partijen over te halen om voor alternatieven te kiezen, zoals het onderbrengen van de aandelen in een stichting.

Staking

Eerder op de dag werd een staking van de stadsbussen op het laatste moment afgeblazen. De Abvakabo FNV kreeg 's ochtends de schriftelijke garantie van de GVU dat de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers gewaarborgd blijven. Daarmee werd de voornaamste eis ingewilligd, waardoor er geen acties meer nodig werden geacht.

Bondsbestuurder Michel Jansma en de ondernemingsraad van GVU kregen donderdag bovendien de toezegging van wethouder Janssen dat ook hij zal toezien op de naleving van de garanties en zal ingrijpen als Connexxion de beloftes schendt.

Jansma zei na de uitspraak van de raad niet teleurgesteld te zijn. "Dit lag in de lijn der verwachting.''