AMSTERDAM - Hoekmansbedrijf Van der Moolen heeft toestemming gekregen van een Amerikaanse rechtbank voor het treffen van een schikking van 8 miljoen dollar (6 miljoen euro) met Amerikaanse aandeelhouders. Dat liet Van der Moolen donderdag weten.

De schikking werd in juli van dit jaar al getroffen en het uit te keren bedrag is al meegenomen in de cijfers van Van der Moolen over het tweede kwartaal van dit jaar. Een groot deel van het bedrag, ongeveer 60 procent, wordt gedekt door de verzekeraar van het hoekmansbedrijf.

Klacht

De schikking heeft betrekking op een klacht uit september 2004. Aandeelhouders meenden dat de koers van hun stukken negatief werd beïnvloed door kwalijke activiteiten van het Amerikaanse dochterbedrijf Van der Moolen Specialists (VDMS).

Eerder dit jaar trof VDMS ook al een schikking van 3,5 miljoen dollar met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC naar aanleiding van een falend toezicht bij de dochter.

De handelaren van VDMS leenden elkaar aandelen. Dit zou nodig zijn om transacties voor klanten af te dekken. Van der Moolen besloot om de betreffende afdeling na een intern onderzoek te sluiten. Daardoor kwamen twaalf werknemers op straat te staan. De activiteiten droegen jaarlijks ongeveer 600.000 euro aan de winst bij.