ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam doet donderdagmiddag uitspraak in de Air Holland-drugszaak. Justitie verdenkt de twee voormalige directieleden van de failliete luchtvaartmaatschappij van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen euro's drugsgeld. Een deel van dat geld is hun bedrijf gestopt.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar celstraf geëist tegen voormalig directeur Cees van D. van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk. Zijn financiële consultant en rechterhand Paul G. moet 3,5 jaar de cel in, vindt justitie.

Witwassen

Van D. en Paul G. ontkennen zelf elke betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt volgens justitie echter dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannië en Luxemburg werd witgewassen. Dit kapitaal is daarna onder meer in Air Holland geïnvesteerd.

Het OM ziet G. als een van de financiële breinen achter de criminele organisatie. Naast G. en Van D. zijn er nog een aantal andere verdachten in deze zaak.

XTC-pillen

De belangrijkste missie voor G. was in de ogen van justitie om geldschieters te vinden, zodat het noodlijdende Air Holland kon blijven doorvliegen. Zo kwam hij volgens het onderzoeksteam terecht bij de Surinaamse familie G., die bij de handel in XTC-pillen betrokken zou zijn. De familie was bereid 12,5 miljoen euro in Air Holland te investeren.

Paul G. heeft altijd gezegd dat hij niet op de hoogte was van mogelijke criminele activiteiten van deze familie. Air Holland stond te springen om giraal geld. Daarom werden de investeringen van de familie G. in tassen op het kantoor van de luchtvaartmaatschappij afgeleverd, was de verklaring van Paul G.

Van D. had naar eigen zeggen zijn twijfels of het geïnvesteerde geld kosjer was. Maar Paul G. verzekerde hem keer op keer dat het goed zat. "Paul had gecheckt dat het allemaal solide was. Paul zei dat het oké was. Hij werd ervoor betaald en het is niet in me opgekomen nader onderzoek te doen", zei hij eerder dit jaar tijdens een zitting.