AMSTERDAM - Duizenden studenten hebben nog niet de zekerheid dat ze in januari een aanvullende beurs krijgen, terwijl ze daar wel recht op hebben. De Belastingdienst heeft gegevens over de inkomens van hun ouders niet op tijd kunnen aanleveren. Dat bevestigt de IB-Groep, die de studiefinanciering regelt, woensdag.

Ongeveer 200 duizend studenten hebben in oktober een brief gehad van de IB-Groep waarin stond dat hun geen aanvullende beurs was toegekend. Van de ouders van 85 procent van de studenten zijn inmiddels de juiste gegevens bekend.

"We hebben nog anderhalve maand voor de rest", zegt een woordvoerder van de IB-Groep. "Het gros gaat wel lukken." D66 en de studentenvakbond LSVb hebben mailtjes en telefoontjes gehad van bezorgde studenten. Ook de IB-Groep krijgt vragen over de aanvullende beurs.

Opheldering

De D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Boris van der Ham willen opheldering van staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins (VVD). "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat studenten die recht hebben op een aanvullende beurs deze niet krijgen omdat de Belastingdienst en de IB-Groep hun zaakjes niet op orde hebben", stelt Van der Ham.

"Studenten krijgen juist een aanvullende beurs omdat hun ouders minder draagkrachtig zijn. Deze groep heeft het geld dus hard nodig."