UTRECHT - Utrechtse reizigers weten donderdagochtend pas na 9 uur waar ze aan toe zijn. Dan wordt namelijk pas bepaald of de medewerkers van het Utrechtse busvervoerbedrijf GVU gaan staken. Dat is het resultaat van besprekingen woensdagavond tussen beide partijen.

Bestuurders van de Abvakabo FNV en GVU hebben afgesproken elkaar om 9 uur te ontmoeten. Volgens de vakbond worden dan de garanties voor de werknemers vastgelegd. Een woordvoerster van de busmaatschappij meent echter dat dan eerst nog besproken moet worden wat er precies op papier komt.

Voor de Abvakabo gaat de staking om 12 uur zeker door als de vervoerder niet zwart op wit kan geven dat de werkomstandigheden voor de GVU-werknemers niet zullen veranderen. Aanleiding voor de acties is de door de gemeente Utecht voorgenomen verkoop van GVU aan vervoerder Connexxion. De gemeenteraad beslist daar donderdag over.

CAO

De vakbond had als bezwaar dat de rechtspositie van werknemers bij deze overname niet gegarandeerd zou zijn. "Wij willen zeker weten dat de CAO zoals die nu is, gehandhaafd blijft", zegt een woordvoerster. De GVU op zijn beurt stelde woensdagmiddag wel degelijk aan deze eisen te voldoen. Toen de Abvakabo de staking om

13.00 uur niet afblies, spande het vervoersbedrijf een kort geding aan. De zaak zou donderdagochtend om 10 uur voorkomen. Omdat geen van de partijen met zekerheid kan zeggen wat er donderdagochtend gebeurt, is ook onduidelijk of deze rechtszaak nog plaats gaat vinden.

Vreemd

De potentiële koper, Connexxion, kijkt vanaf de zijlijn toe. Een woordvoerder geeft echter aan de gang van zaken wat vreemd te vinden. "Wij hebben met het Utrechtse college een koopovereenkomst gesloten omdat wij de beste prijs en voorwaarden bieden. Daar kunnen we nu niet zo maar van afwijken als de GVU iets anders toezegt."

Zelfs als de partijen om 9 uur tot een schriftelijke overeenkomst komen, is het nog even afwachten voor reizigers. De woordvoerster van de FNV-bond sluit een wilde staking namelijk niet uit. "Er is onder het personeel veel onvrede over de gang van zaken. Wij trekken de actie in als we de garanties op papier krijgen. Wat de mensen dan zelf gaan doen, is ook voor ons koffiedikkijken."