FORT WORTH - De F-35 Joint Strike Fighter, het duurste militaire project ooit, maakt waarschijnlijk volgende week maandag zijn eerste proefvlucht. De testvlucht van circa zestig minuten heeft plaats op de Amerikaanse militaire basis Fort Worth in Texas, mits de weersomstandigheden het toelaten. Dat meldde de Britse nieuwsdienst BBC op zijn website woensdag.

De JSF volgt de F-16 op en is ontwikkeld door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Aan het 276 miljard dollar (208 miljard euro) kostende JSF-project doen naast de Verenigde Staten ook Nederland, Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Italië, Noorwegen en Turkije mee. De Nederlandse overheid moet nog beslissen hoeveel gevechtsvliegtuigen ze precies koopt. De stukprijs bedraagt ongeveer 45 miljoen dollar.

De ontwikkeling van de JSF viel flink duurder uit dan in eerste instantie werd becijferd. Dat heeft deels te maken met het feit dat er drie versies worden ontwikkeld. Zo komt er een conventionele versie, een versie die vanaf vliegdekschepen kan opereren en een variant die verticaal kan opstijgen en landen, zoals de Britse Harrier. Naar verwachting worden er in totaal 3100 besteld, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.