PARIJS - Het onderzoek door de Franse beurswaakhond AMF naar mogelijke handel met voorkennis bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft betrekking op meer dan achthonderd personen. In die groep bevinden zich onder andere de algemeen directeur van Airbus, Fabrice Brégier, en de voormalige topman van Airbus, Noël Forgeard.

Dat meldde de Franse krant Le Monde woensdag.

Het onderzoek naar handel met voorkennis werd ingesteld na de verkoop van aandelen EADS door verschillende bestuurders van het concern en dochterbedrijf Airbus. Die transacties hadden plaats voordat medio juni bekend werd dat de productie van de nieuwe superjumbo A380 forse vertraging zou oplopen. EADS gaf een winstwaarschuwing waarop het aandeel meer dan een kwart aan waarde verloor. Twee topmannen van Airbus en EADS ruimden het veld als gevolg van de problemen.

Volgens de krant heeft de toezichthouder bij invallen vele aanwijzingen gevonden dat de omvang van de problemen al in februari of maart bekend was. Ook de EADS-grootaandeelhouders DaimlerChrysler en Lagardère worden door de AMF onderzocht. Zij verkochten begin april elk een belang van 7,5 procent in EADS.