UTRECHT - Het Utrechtse stadsvervoersbedrijf GVU spant een kort geding aan tegen de AbvaKabo om te voorkomen dat het personeel donderdag om 12.00 uur in staking gaat. Een woordvoerder van de vakbond heeft dat woensdag gezegd.

Abvakabo kondigde dinsdag de staking aan. De actie van het personeel is een protest tegen de voorgenomen verkoop van GVU aan vervoerder Connexxion. Volgens de FNV-bond zijn er onvoldoende garanties voor het personeel, voor de continuïteit van het bedrijf en voor de kwaliteit van dienstverlening.

Het kort geding dient donderdagmorgen 10.00 bij de rechtbank in Utrecht. GVU wil de reizigers niet de dupe laten worden van de staking.

Het bedrijf meent dat het de vakbonden een goed bod heeft gedaan door garanties te bieden tot 2012 over werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

Soortgelijke conflicten hebben vorige maand al geleid tot acties in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Overleg

De directie van het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU en ABVAKABO FNV zijn woensdagmiddag weer met elkaar om de tafel gaan zitten. Dat hebben woordvoerders van beide organisaties bevestigd.

Het door GVU aangespannen kort geding tegen de werknemersorganisatie is volgens Christina Boomsma van ABVAKABO FNV niet de directe aanleiding voor het gesprek. "Een staking is het uiterste middel dat we kunnen toepassen. We willen er alles aan doen om dat te voorkomen."

De bestuurders proberen wederom overeenstemming te krijgen over de rechtspositie van de chauffeurs van het Utrechtse openbaar vervoerbedrijf. "Die zijn bij ons nog steeds niet helder", aldus de FNV-bond.