AMSTERDAM - De taxi's in Amsterdam krijgen vanaf juni volgend jaar een eigen keurmerk. De zogenoemde Amsterdamtaxi moet met een herkenbaar logo rijden en garant staan voor betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid.

De gemeente heeft met de taxisector in Amsterdam overeenstemming bereikt over het nieuwe keurmerk, meldt het college van burgemeester en wethouders woensdag.

De eisen die zijn verbonden aan het keurmerk komen overeen met landelijke criteria. Een representatieve chauffeur moet rondrijden in een schone auto. Voor de Amsterdamtaxi's gelden daarbij eisen op het gebied van rijvaardigheid. De auto's worden geel.

Visitekaartje

"De taxi wordt een belangrijk visitekaartje van de stad", zegt wethouder Tjeerd Herrema (PvdA). Volgens hem weten klanten straks beter weten waar ze aan toe zijn. De verwachting is dat uiteindelijk 1800 Amsterdamtaxi's de stad doorkruisen.

Branchevereniging KNV Taxi liet eerder woensdag weten de Staat voor de rechter te slepen uit onvrede met de nieuwe taxitarieven. Volgens de vereniging zijn de tarieven slecht voor de consument en voor de werkgelegenheid.