AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen zetten alle zeilen bij nu zondag eindelijk de nieuwe dienstregeling voor 2007 ingaat. Aanloopproblemen zullen onvermijdelijk zijn. "Er gaat beslist iets mis. Reizigers en personeel moeten knoppen omzetten", stelde woensdag directeur Jacques Huberts van NS Reizigers.

Het spoorbedrijf zet dan ook in het begin extra mensen en materieel in. Dagelijks wordt bezien of de samenstelling van de treinen aangepast moet worden of dat andere maatregelen nodig zijn.

In januari maakte de NS bekend dat de oude dienstregeling, die dateert uit 1970, omgegooid werd vanwege de toegenomen drukte. Sinds 1970 is het aantal treinreizigers met 20 procent gegroeid. In de eerste helft van dit jaar alleen al is die groei met 7 procent groter dan verwacht, zei commercieel directeur Bert Meerstadt.

Puzzelen

Het maken van het veelbesproken spoorboekje was geen sinecure. Drie jaar puzzelen en overleg met zestien andere spoorbedrijven en spoorbeheerder ProRail gingen daaraan vooraf.

Onder druk van consumentenorganisaties zoals Rover en van de Tweede Kamer zijn de oorspronkelijke plannen wel iets aangepast.

Zondag is het zover, maar dan zullen de treinen nog niet vol zitten en kunnen volgens Huberts de NS 'warmdraaien' voor maandag.