OSLO - De noodlijdende Noorse scheeps- en installatiebouwer Kvaerner lijkt van de ondergang te zijn gered. Het bedrijf maakte woensdag bekend met grootaandeelhouder en concurrent Aker Maritime een akkoord te hebben gesloten over een gedeeltelijke fusie en een kapitaalinjectie via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Kvaerner, dat 35.000 werknemer heeft in 35 landen, stond aanvankelijk afwijzend tegenover de plannen van Aker. Maar het bedrijf had uiteindelijk weinig keus omdat het snel bankroet dreigde te gaan, mogelijk al deze week.

De directie van Kvaerner voelde meer voor een plan van de Russische aandeelhouder Yukos Oil. De Russen hebben dat nu ingetrokken en steunen het akkoord met Aker. Yukos heeft een belang van 22 procent in Kvaerner en Aker bezit 25 procent.

Kvaerner en Aker waren jarenlang grote concurrenten bij het binnenhalen van orders voor de bouw van platforms en andere voorzieningen voor de olie- en gaswinning in de Noorse wateren. Omdat de belangrijkste velden tot ontwikkeling zijn gebracht, is er veel minder werk. Maar het grootste probleem voor Kvaerner is de schuldenlast van het in 1996 overgenomen Britse bedrijf Trafalgar House.