AMSTERDAM - De informatievoorziening bij de verkoop van financiële producten, zoals leningen en verzekeringen, is onder de maat. Banken, verzekeraars en tussenpersonen leven wetgeving hierover niet na. Dat liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag weten.

De AFM wijst erop dat recent wetgeving is ingevoerd die duidelijke eisen stelt aan onder meer reclames, offertes en productvoorwaarden. Ook de zogenoemde Financiële Bijsluiter, waarin het risico van het product wordt aangegeven, maakt daarvan onderdeel uit. "De naleving is onvoldoende. Waar nodig zullen we handhavend optreden", aldus de AFM.

De AFM heeft de tekortkomingen besproken met enkele brancheorganisaties, zoals het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken. Deze organisaties roepen hun leden op zich beter aan de regels te houden.

Ondoorzichtigheid

De laatste tijd is er veel ophef over financiële producten zoals beleggingsverzekeringen en beleggingshypotheken. Behalve de AFM, richten ook consumenten en de politiek hun peilen op aanbieders ervan. De kritiek richt zich op de ondoorzichtigheid, hoge kosten en risico's van het financiële product.