BRUSSEL - In België verschijnen de komende dagen de eerste pakjes sigaretten met foto's, aldus de Vlaamse omroep VRT. De zuiderburen zijn een van de eersten in Europa die de plaatjes afdrukken, Nederland volgt later.

De foto's moeten rokers ontmoedigen. Ze tonen bijvoorbeeld een zwarte long, een gezwel op de mond of een kinderloos stel. "Dit is het ware gezicht van tabak", zei toenmalig Europees Commissaris David Byrne in 2004 bij de presentatie van voorbeeldfoto's.

De Europese Commissie heeft bij alle EU-landen aangedrongen op invoering van de foto's. Volgens Brussel bleken de foto's effectief in Canada, Australië en Brazilië.

Maaten

VVD'er Jules Maaten verdedigde het voorstel in het Europees Parlement. Hij was voorstander van ludiekere foto's. Die hebben volgens hem meer effect dan bloederige gruwelfoto's.

Nederland wil de kleurenfoto's ook invoeren. Net als VVD'er Maaten wil minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) vooral rustiger foto's bij de waarschuwende teksten. Zoals een foto van een man en vrouw in bed die elk de andere kant op kijken. Of een neergebogen sigaret: het symboliseert dat roken de impotentie bevordert.

Invloed

Volgens sommige onderzoekers hebben de foto's amper invloed op jongeren. "Jongeren blijven geloven dat roken op hen geen effect heeft. Ze denken niet na over de lange termijn", zei een onderzoekster van de Katholieke Universiteit Leuven in juli. Ze had de foto's getoond aan eerstejaarsstudenten. Zowel op de rokers als op de niet-rokers maakten de foto's weinig indruk.

"Een tekst als 'roken is niet cool' spreekt wellicht meer aan, omdat jongeren hun rookgedrag vooral laten afhangen van wat anderen denken en doen", aldus de onderzoekster.