UTRECHT - Medewerkers van het Utrechtse openbaar vervoer (GVU) leggen donderdag vanaf 12.00 uur tot het einde van de dienstregeling het werk neer. Ze protesteren daarmee tegen de voorgenomen verkoop van het vervoerbedrijf aan Connexxion. Dat meldde Abvakabo FNV dinsdag.

"Er zijn onvoldoende garanties voor het personeel, onvoldoende garanties voor de continuïteit van het bedrijf en onvoldoende garanties voor de kwaliteit van dienstverlening", aldus Michel Jansma, bestuurder van de bond.

De staking, die met name de stad Utrecht en Maarssen treft, begint om 12.00 uur omdat de gemeenteraad van Utrecht die middag vergadert over het besluit om de aandelen van GVU te verkopen aan Connexxion. Utrecht is de enige aandeelhouder van GVU.

Bijeenkomst

Volgens Jansma 'zit het er heel erg in' dat alle circa negenhonderd GVU-werknemers aan de actie meedoen. Maandag had een deel al zijn ongenoegen geuit tijdens een bijeenkomst van de ondernemingsraad. GVU heeft tegelijkertijd ongeveer tweehonderd bussen op de weg.

De staking kan nog vermeden worden als de GVU voor woensdagavond reageert op het ultimatum van de bonden, maar die kans is volgens Jansma klein. De bonden dringen er bij de gemeente op aan niet over te gaan tot verkoop, maar nog eens goed te kijken naar alternatieven.