BRUSSEL - Op aandringen van Nederland, stelt de Europese Commissie voor om elektrisch vissen weer toe te staan in de EU. Maximaal 5 procent van de boomkortrawlers mogen vis gaan vangen met elektrische stootjes.

De vismethode is milieuvriendelijker, selectiever en bespaart tot 40 procent brandstof, vindt Europees Commissaris Joe Borg (Visserij). De schepen hoeven dan geen zware kettingen over de zeebodem te slepen om vooral platvis als tong en schol omhoog te krijgen.

Nederland heeft twee jaar met succes proeven gedaan met een zogeheten pulskor. Eén schip was met de installatie uitgerust. "Dat Brussel nu voorstelt de techniek toe te staan, is mooi nieuws", aldus een woordvoerster van minister Cees Veerman (Visserij).

Pulskortechniek

Bij de pulskortechniek sleept een schip kabels met elektroden over de zeebodem. De vissen krijgen een schokje en komen omhoog in een net. Aanschaf van de techniek kost 450.000 euro: vissers verdienen dat grotendeels terug door het lagere dieselverbruik.

Volgens het voorstel mag Nederland zeventien van de 350 boomkorschepen uitrusten voor elektrisch vissen. De ministers van Visserij van de 25 EU-landen beslissen rond 20 december in Brussel over toelating van de techniek.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageerde dinsdag boos. Het wijst op grote interne letsels van de vissen. "Wetenschappers hebben de Commissie gewaarschuwd voor onbekende gevolgen voor de ecologie", zegt Carol Phua, visserijdeskundige van het WNF. "Niet voor niets is elektrisch vissen verboden sinds 1998. Opnieuw doet de EU een stap achteruit in plaats van vooruit."