DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dit jaar extra op de veiligheid van kerstverlichting. De meeste aandacht gaat uit naar lichtsnoeren. Dat meldde de organisatie dinsdag. Aanleiding is de door de VWA geconstateerde toename van gebreken bij deze producten.

Bij controles in 2005 werd tweederde van de lichtsnoeren onveilig bevonden. Hierop heeft de VWA met importeurs en handelaren van kerstverlichting afspraken gemaakt over de veiligheid van de producten.

Dit lijkt te helpen, constateert de organisatie. Tot nu toe blijkt uit de controles namelijk dat het aantal afwijkende partijen met 33 procent is gedaald. De warenautoriteit is echter nog niet tevreden.

Optreden

"Hoewel het een behoorlijke verbetering is, voldoet eenderde van de producten nog niet aan de eisen. Wij blijven daarom handhavend optreden tegen partijen die onveilig zijn", aldus de VWA.

De controleurs voeren inspecties uit bij producenten en handelaren van elektrotechnische producten. Ook kerstverlichting die te koop ligt in de winkels wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Als blijkt dat het product niet aan de wettelijke eisen voldoet, neemt de controleur maatregelen. De producent of handelaar mag de producten dan niet meer verhandelen. In het uiterste geval kan de controleur de partij in beslag nemen.