ROTTERDAM - BP opent volgende week het eerste van vijf onbemande tankstations. Het gaat vooralsnog om een proef voor zes maanden. Daarna besluit de Britse oliemaatschappij of er meer onbemande pompstations in Nederland komen, zo liet het bedrijf maandag weten.

De tankstations, BP Solo gedoopt, zijn wereldwijd de eerste onbemande pompen voor personenauto's van BP. Het concern exploiteert al wel onbemande tankstations voor vrachtwagens. De eerste BP Solo komt in het Gelderse Andelst.

Concurrent Shell stapte medio 2001 in een bedrijf dat onbemande pompstations onder de merknaam Tinq ging exploiteren. Eerder was Shell in de jaren tachtig al actief met individuele onbemande dorps- en bedrijfspompen.

Tango

De markt voor onbemande benzinestations werd pas goed opengebroken in het jaar 2000. Toen begon Petroplus met de onbemande keten Tango. Deze benzinestations hadden geen bediening meer en waren erg sober van opzet. Daardoor kon de benzine tegen flink lagere prijzen verkocht worden.

Vervolgens mengden ook Esso en de ANWB zich in de strijd om goedkope benzine. Esso begon in 2002 en de ANWB in 2003. Een jaar later begon ook de uitverkoop van deze formules door de bedrijven die ermee begonnen. Tango van eigenaar Petroplus ging naar Kuwait Petroleum. Zo moest Petroplus weer in de groene cijfers terechtkomen. Inmiddels waren er meer dan zestig Tangostations.

Shell nam in 2004 afscheid van Tinq. Ongeveer vijftig van de onbemande pompen gingen naar Gulf Oil. Shell behield er zelf ongeveer twintig. Eind 2004 waren er zo'n zeshonderd onbemande benzinestations in Nederland. Deze benzinestations werden vooral populair toen de prijs van autobrandstoffen flink begon te stijgen.

Begin dit jaar kocht Gulf Oil ook de onbemande stations van de ANWB.