VOORBURG - Rozendaal in Gelderland was in 2004 de rijkste gemeente van Nederland. Het gemiddelde inkomensniveau lag er 56 procent hoger dan het landelijke gemiddelde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na Rozendaal volgden Bloemendaal en Wassenaar.

In Noord-Holland lagen de meeste rijke gemeenten. Inwoners van Groningen en Friesland kwamen er bekaaid af, omdat zich daar de meeste arme gemeenten bevonden. Het inkomensniveau was in 2004 het laagst in het Groningse Reiderland, gevolgd door Pekela en Eemsmond. De bestedingsruimte lag er tussen de 22 en 16 procent lager dan het landelijke gemiddelde. Inwoners van het Groningse Haren hadden met een negentien procent hoger inkomen veel meer te besteden.

Utrecht

Ruim 20.000 euro was het landelijk gemiddelde inkomensniveau. Dat is een berekend bedrag dat 'het gestandaardiseerde huishoudensinkomen per persoon weergeeft'. Utrecht was de 'rijkste' provincie. Met uitzondering van Veenendaal lag het inkomensniveau in alle Utrechtse gemeenten boven het landelijk gemiddelde.

Arme steden

Rotterdam, Enschede en Emmen waren de armste 'grote' steden, met een gemiddeld tien procent lager inkomen. Haarlemmermeer was van de gemeenten met 100.000 inwoners of meer met plus elf procent het rijkst. In de meeste grote steden verschilde het inkomensniveau niet veel van het landelijk gemiddelde.

Amstelveen scoorde met plus 24 procent het hoogst van de gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners en Almere met min elf procent het laagst.

Rozendaal heeft Blaricum van de eerste plaats verdrongen. In 2000 was dat de rijkste gemeente. De uitkomsten van de twee onderzoeken laten verder weinig verschillen zien. Reiderland was in het vorige onderzoek ook al de armste.