VEENDAM - Door een last van miljoenen aan afvloeiingsregelingen heeft Avebe in het gebroken boekjaar 2005/2006 een nettoverlies geleden van 4,6 miljoen euro. Het zetmeelconcern betaalde 12,7 miljoen euro aan medewerkers die zijn ontslagen in binnen- en buitenland.

Dat heeft het Groningse bedrijf maandag gemeld.

"Exclusief deze last is het nettoresultaat 7,5 miljoen euro positief. Dat is 1,8 miljoen meer dan het jaar ervoor", aldus Avebe in een verklaring. Het is het tweede jaar op rij dat de winst exclusief bijzondere lasten stijgt. In de jaren daarvoor moest Avebe winstdalingen incasseren.

Aardappeloogst

De coöperatie heeft een periode van verschillende reorganisaties achter de rug. De noodzaak tot kostenreducties waren de afgelopen maanden vergroot door de tegenvallende aardappeloogst dit jaar.

In het voorjaar hebben de deelnemende boeren ingestemd met een financieel reddingsplan. Het bedrijf was in de voorgaande jaren zwaar onder druk komen te staan doordat het zetmeel van Avebe te duur was in verhouding tot dat van de concurrentie.

Tapioca

Het bedrijf gaat zich nu concentreren op de productie van aardappelzetmeel in Europa. Alle niet-kernactiviteiten, zoals de productie van tapiocazetmeel, zijn afgestoten. "De ombouwfase is nu zo goed als afgesloten, en Avebe is klaar voor hernieuwde winstgroei," aldus bestuursvoorzitter Okke Koo van de coöperatie.