RIJSWIJK - Werknemers in de bouw moeten er op vrijwillige basis voor kunnen kiezen om 42 uur per week te werken. Dat is, naast een loonstijging van ongeveer 3 procent, de inzet van de cao-onderhandelingen die de Hout-en Bouwbond CNV heeft vastgesteld.

Een woordvoerder van de bond bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Momenteel is er nog sprake van een 36-urige werkweek in de bouw. In de fulltimecontracten is echter sprake van een 40-urige werkweek. Het verschil wordt omgezet in 24 atv-dagen.

Als het aan de bond ligt, mogen werknemers volgend jaar zelf kiezen of ze deze atv-dagen door willen werken, met een maximum van 42 uur per week. Als een werknemer hiervoor kiest, kan hij er volgens de bond ongeveer 10 procent bruto op vooruit gaan.

Invloed

"Werknemers moeten meer invloed krijgen om zelf te bepalen hoe lang ze willen werken", aldus een woordvoerder van de bond. "Een jong en vitaal iemand die net een huis heeft gekocht, zou bijvoorbeeld eerder geneigd zijn meer te werken terwijl iemand die thuis kleine kinderen heeft, mogelijk wat minder wil werken."

Volgens de bond moet daarbij wel in de gaten worden gehouden dat een langere werkweek niet ten koste gaat van de gezondheid van de werknemers. "Bij hele zware beroepen, zoals stratenmakers, moet hiervoor worden uitgekeken", aldus de woordvoerder. "De werkgevers en werknemers moeten hier zelf hun verantwoording voor nemen."