BRUSSEL - Na een marathonvergadering van vijf dagen hebben de Europese ministers van visserij vrijdagavond in Brussel een akkoord gesloten over hervormingen van de vissector vanaf het nieuwe jaar. Ze werden het ook eens over vangstbeperkingen voor de met uitsterven bedreigde kabeljauw, en voor de voor Nederland belangrijkste soorten tong en schol, zo deelde een woordvoerder van de Deense minister van Landbouw Fsicher Boel mee.

Maar de maatregelen zijn lang niet zo ingrijpend als waarop de verantwoordelijke EU-commissaris Fischler inzette. Eind mei presenteerde hij draconische voorstellen voor een 'groener' visserijbeleid door een beperking van de vangstcapaciteit. De Europese vissersvloot van bijna 100.000 schepen moest fors inkrimpen. Van de 220.000 directe arbeidsplaatsen zouden er tienduizenden verdwijnen.

'Vrienden van de visserij'

Dat plan is onder druk van de zuidelijke lidstaten plus Ierland ('Vrienden van de visserij') flink verwaterd. Ook de Britten en de Denen, die de meeste kabeljauwvissers hebben, droegen hun steentje bij om de vangstvoorstellen te ondergraven.