HILVERSUM - Nederlandse topondernemers maken zich zorgen over de onmacht van de politiek. De politieke onrust van het afgelopen jaar heeft het aanzien en de reputatie van Nederland geschaad. Dat is vooral een problemen nu het slecht gaat met de economie. Daardoor blijven belangrijke problemen als de AOW liggen, klagen de captains of industry.

De bestuursvoorzitters G. Kleisterlee van Philips, C. van Lede van Akzo Nobel en A. Burgmans van Unilever constateerden dat vrijdag in het NOS Journaal. Ze zeiden het afgelopen jaar in het buitenland vaak te zijn aangesproken over de turbulente politieke ontwikkelingen in Nederland.

'Nederland was aantrekkelijk land om te investeren'

Nederland stond bekend om zijn stabiliteit en zijn arbeidsrust, aldus de drie. Een aantrekkelijk land om in te investeren. De topondernemers roepen de politieke partijen op het geschonden vertrouwen snel te herstellen. "We hebben zes maanden verloren in een periode dat er toch grote problemen zijn in de samenleving, waarvan iedereen zegt 'politiek doe er wat aan'", aldus Kleisterlee.

'Grote instabiliteit'

Burgmans voorziet grote instabiliteit. "Als dit door blijft gaan, elke zes maanden een nieuw kabinet, wordt de situatie instabiel. Dat leidt tot een verlies aan vertrouwen en vertrouwen is het fundament van de economie en van de samenleving. Op dit moment moet Nederland een aantal zaken goed oplossen."