BERLIJN - De Duitse regering heeft een akkoord bereikt over de invoering van een verregaand rookverbod. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen het roken in alle openbare gebouwen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en restaurants verbieden. In bars, nachtclubs, biertenten en cafés mag nog wel worden gerookt.

Minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt noemde vrijdag het bereikte rookverbod een grote vooruitgang. In de genoemde publieke ruimtes mag alleen nog worden gerookt in kleine gedeeltes die met deuren zijn afgesloten. In scholen is roken helemaal taboe. De deelstaten mogen het rookverbod uitbreiden met strengere regels.

Achttien

Bovendien zal de minimumleeftijd om rookwaren te kunnen kopen worden verhoogd tot achttien jaar. In Duitsland rookt bijna 29 procent van de bevolking. Over het rookverbod is de afgelopen maanden veel gediscussieerd.

Antirokersorganisaties eisen een totaal rookverbod. De linkse oppositiepartijen De Groenen en Linkspartei, die ook een totaal rookverbod willen, betitelen het akkoord als een knieval voor de sigarettenindustrie.

Wanneer de wet wordt ingevoerd is niet bekend. Het parlement, waarin beide regeringspartijen een ruime meerderheid hebben, moet er nog over stemmen.