APELDOORN - De gemeente Apeldoorn legt de eigenaar van de Americahal een dwangsom op van 100.000 euro per dag als daar de kerstmarkt met verkoop van Hema-artikelen plaatsvindt. De hal besloot tot het houden van deze kerstmarkt nadat de gemeente de 'Hema dumpdagen' had verboden.

Op de overdekte markt, die zaterdag in de Apeldoornse hal begint, worden artikelen van de Hema tegen dumpprijzen verkocht.

"Het college is er niet van overtuigd dat de kerstmarkt wezenlijk anders is dan de plannen die er waren voor de dumpdagen. Ze zien dit als geclusterde detailhandelsactiviteiten en die zijn verboden in de evenementenhal", aldus een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.

Dwangsom

De Hema hoopte de komende twee weekeinden duizenden kopers te trekken met de dumpdagen in de Americahal. Apeldoorn legde Hema woensdag een dwangsom op van 100.000 euro per te houden dumpdag.

Kort geding

Een kort geding donderdag, aangespannen door de Americahal om de verkoop alsnog toe te staan, bood geen soelaas. Hierna besloot de warenhuisketen zich terug te trekken en de verkoop te integreren in een kerstmarkt, georganiseerd door de Americahal. Ambtenaren van de gemeente zullen zaterdag de markt inspecteren.

Volgens Joop Kobossen, juridisch adviseur van de eigenaar van de hal is de organisatie van plan de markt zaterdag door te laten gaan, desnoods via een kort geding.