DEN HAAG - Wie snel wil afrekenen, kan beter geen boodschappen doen bij de budgetsupermarkten Lidl en Aldi. De wachttijd voor de kassa beloopt daar respectievelijk zes en 5,5 minuten.

Dat blijkt uit praktijkonderzoek van de Consumentenbond bij 189 filialen dat vrijdag in de Consumentengids is bekendgemaakt. Ook de Nettorama blijkt een notoire rijenwinkel. Klanten staan daar gemiddeld ongeveer4,5 minuten te wachten.

De kortste rij werd meestal gevonden bij de Wizzl-winkels, gevolgd door filialen van de Edah en Jan Linders. Daar hoefden de onderzoekers gemiddeld een tot anderhalve minuut te wachten. "Een bezoek aan een dure supermarkt is absoluut geen garantie voor kortere rijen", concludeert de Consumentenbond.

De onderzoekers hebben gemerkt dat de kassarijen de een na grootste ergernis zijn voor de klanten van supermarkten. Alleen lege schappen worden nog vervelender gevonden. Overigens vinden sommigen het juist gezellig om een praatje te maken met andere wachtenden.

De onderzoekers vonden geen tipstip waarop het gegarandeerd rustig of druk is in de supers. De lengte van de rijen kan sterk wisselen. Maar duidelijk is dat klanten op zaterdag de meeste kans lopen op enig oponthoud. Op dat moment is de wachttijd gemiddeld vijf minuten. Op doordeweekse avonden kan het ook oplopen.

Wonderbaarlijk genoeg blijken klanten het snelst te worden geholpen tijdens de spitsuren, tussen vijf uur en half zeven 's avonds. Dan is het gemiddelde een kleine vier minuten.